mandag 24. oktober 2011

fant et svar fra en lege

ang pco, lavkarbo, insulin resistend osv.
ganske interisant

Hei.

Du har altså Polycystisk Ovariesyndrom, som er en ganske vanlig tilstand.

Både kvinner og menn har både kvinnelige og mannlige kjønnshormoner. Har man PCOS så er dette litt ubalansert, og denne hormonelle ubalansen gjør at man legger fortere på seg rundt livet, har vanskeligere for å gå ned i vekt, man kan få uønsket hårvekst, og man kan få problemer med å bli gravid. I tillegg så er tilstanden nær knyttet til det som heter insulinresistens. Det betyr at insulinet i kroppen "virker dårligere", og det resulterer i at kroppen produserer mer insulin for å kompensere.
Insulin er et hormon som stimulerer fettlagring og hemmer fettforbrenning, og derfor legger man lettere på seg (av karbohydrater) hvis man har PCOS.

Ved å senke insulinresistensen i kroppen så vil kroppen få lavere insulinverdier. Lavere insulinverdier gjør at ubalansen mellom kvinnelige og mannlige kjønnshormoner rettes opp, og da kan kvinner med PCOS igjen få regelmessig mens, bli lettere gravide og gå ned i vekt.
Den mest effektive behandling av barnløshet hos kvinner med PCOS er også å gå ned i vekt.

Hvordan senker man insulinresistensen, blir jo da neste spørsmål, siden det er løsningen her.
Det gjør man ved å spise mindre av det som stimulerer kroppens insulinproduksjon, og det er raske karbohydrater. Dvs sukker og stivelse.
Og samtidig kommer svaret på det du spør om denne diabetesmedisinen.
Den heter Metformin / Glucophage. Det er en medisin som reduserer insulinresistensen i kroppen. Når insulinresistensen faller, så "virker" kroppens insulin bedre, og da behøver ikke kroppen produsere så mye insulin, og insulinnivåene faller.
Siden insulin er et hormon som stimulerer fettlagring og hemmer fettforbrenning, vil lavere insulinverdier gjøre at det blir lettere å gå ned i vekt.
Mao. så kan Metformin være et godt hjelpemiddel ved insulinresistens / PCOS, og det brukes også rutinemessig som behandling mot barnløshet hos kvinner med PCOS, nettopp pga de mekanismene og sammenhengene som jeg har beskrevet her.

Det er mange leger som ser poenget med å gi Metformin for å hjelpe en person med PCOS / insulinresistens til å gå ned i vekt, og det er ingenting i veien for å bruke dette. Jeg har gitt flere pasienter dette med vektnedgang for øye. Du kan godt legge frem dette for din lege, dersom du vil diskutere dette videre med legen din.
Det å gi deg Metformin vil også hjelpe deg til å bli lettere gravid, når det skulle bli aktuelt.

Som du skjønner, så henger disse tingene vektøkning / insulinresistens / hormonell ubalanse / PCOS tett sammen, og man kan derfor behandle både overvekt, barnløshet og den hormonelle ubalansen effektivt ved eksakt de samme tiltakene, dvs vektnedgang, med eller uten Metformin-"drahjelp".
Lavkarbokost er det mest effektive kosttiltaket, nettopp pga at personer med insulinresistens (hvilket de fleste med PCOS har) har problemer med sukkerstoffskifte.

Dersom du hittil ikke har gått ned i vekt med karbohydratreduksjon, bør du prøve å redusere ytterligere på inntaket. Kutt alt med sukker fullstendig, og spis så lite som mulig av mat med stivelse. Dvs poteter, kornprodukter, pasta, ris.
Husk at frukt og juice er store kilder til sukker, selv om det sunt.

Det er ikke utenkelige at du kan få "drahjelp" av Metformin, så diskuter dette nok en gang med legen din.

Du spør om slankeoperasjon og brenning av cyster.
Det er en mye mer effektiv og riktig/logisk behandling å gjøre noe med selve årsaken, dvs den hormonelle ubalansen. Og den har du stor mulighet til å bedre og tom. bli kvitt, ved å påvirke den gjennom en utpreget lavkarbokost og en vektnedgang, og det skjer altså via de reduserte insulinnivåer du på den måten, som ovenfor forklart.

Jeg har sett ikke få kvinner med PCOS og ufrivillig barnløshet oppnå helt normale kjønnshormonverdier, få tilbake mensen og bli gravide rimelig kort tid etter denne type behandling / kostomlegging. Metformin kan være en god medvirkende faktor i det bilde, pga mekanismene jeg har forklart (senking av insulinresistens)

Derfor anbefaler jeg dette for deg.

Du er så avgjort på rett spor, så endre ikke strategi, men stå på! Håper svaret har vært motiverende og til hjelp for deg.

Vennlig hilsen Dr. Brynjulf Barexstein, allmennlege

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar