mandag 4. oktober 2010

artig lesing om PCOS

Overlege Eszter Vanky sier de aller fleste kvinner med PCOS blir gravide.

- De aller fleste kvinnene med pcos blir gravide enten hjemmelaget, eller med hjelpe av hormoner og prøverør, understreker forsker Eszter Vanky ved Medisinsk fakultet ved NTNU. Hun er også overlege på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Kvinner kan enten ha en mild, eller en alvorlig form av PCOS.

DELTA: I formumet om PCOS på barnimagen.

Mannlige hormoner

PCOS (polycystisk ovarie syndrom), som betyr mange-små-blærer-på-eggstokken-syndrom. Enklere forklart: Små cyster på eggstokkene, som kan gjøre det vanskeligere å få barn.

Disse kvinnene har langt mer mannlige kjønnshormoner i kroppen, enn andre kvinner. Det gir økt hårvekst i ansiktet og på magen. Kvinnene har ofte uregelmessig menstruasjon, og kan ha sjelden eller helt uteblitt eggløsning - bare 3 til 4 ganger per år, mot 12 til 13 som er normalt.

– Kvinner med en mild form for PCOS merker knapt uregelmessig menstruasjon og litt mer hårvekst, enn andre. De som har en alvorlig form har ofte mye hårvekst, er overvektige, særlig rundt midjen og har vanskelig med å bli gravide.

Flere får det

Stadig flere kvinner får symptomer på PCOS. En årsak er at det er lettere å stille en diagnose.

– Hovedårsaken er økt gjennomsnittsvekt hos kvinner, og at de lever mer passivt enn før, sier forsker Eszter Vanky. Unge kvinners gjennomsnittsvekt har gått opp 15 kilo de siste to tiårene.

– Det betyr at om en PCOS -kvinne legger på seg blir symptomene forverret og går hun ned i vekt blir de mindre, sier forskeren.

Mellom 40.000 og 45.000 norske kvinner antas å ha en form for PCOS. Det er mellom fem og sju prosent av norske kvinner.


det i rød skrift er meget morro for meg siden jeg nå siden jeg har gått ned 11,7 kg.. så jeg øker sjansene våre.. wee

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar