tirsdag 17. november 2009

Hva er PCO og PCOS"bilde over viser en eggstokk som har pco. de mørke flekkene er eggene. å de ligger langst kanten istedet for hulter til bulter rundt som de bør"

Hva står PCO og PCOS for?
PCO står for PolyCystisk Ovarier og PCOS står for PolyCystisk Ovarie Syndrom. Poly betyr flere, cyster er væskefylte blærer og ovarier er eggstokker.

Begge deler skyldes hormonforstyrrelser.

Hva er PCO?
Kvinner med PCO har mange små cyster (væskefylte blærer) like under overflaten på eggstokkene. De er vanligvis ikke større enn 8 millimeter og er eggposer (follikler) som er delvis modnet og derfor fylt med væske. De har ikke modnet normalt på grunn av hormonell ubalanse, og eggløsning finner derfor ikke sted.

Også kvinner med normal menstruasjonssyklus kan ha cyster i eggstokkene.

Hva er PCOS?
PCOS er en alvorligere utgave av PCO hvor det også er andre symptomer. Sykdommen ble oppdaget i 1935 av legene Stein og Leventhal og var tidligere kjent som ’Stein-Leventhal syndrom’. PCOS er den vanligste hormonelle årsaken til infertilitet.

Ikke alle som får diagnosen PCOS har cyster i eggstokkene, men de aller fleste har uregelmessige menstruasjonssykluser. Omtrent en av fem kvinner med uregelmessige menstruasjoner eller hormonell ubalanse har polycystiske eggstokker.

Fordi PCOS kan utarte seg svært ulikt og skyldes forskjellige ting, finnes det ikke én tydelig definisjon av sykdommen. Generelt sier man likevel at PCOS er menstruell eller hormonell ubalanse, med eller uten PCO (polycystiske eggstokker).

Hvor vanlig er PCOS?
Ulike kilder oppgir ulike prosentandeler av kvinner i fruktbar alder, men man antar at ca. en av ti har PCOS. Ratene kan være mye høyere fordi sykdommen ofte ikke blir diagnostisert. Hos kvinner som utredes for infertilitet er hyppigheten langt høyere.

Ofte begynner sykdommen i tenårene, men blir gjerne ikke ordentlig lagt merke til før i 20-årene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar