torsdag 24. juni 2010

beste forklaringen på hva som har skjedd

tror nok jeg var gravid ja..

Situasjon: En kvinne har fått positivt resultat. En blodprøve tatt senere samme dag viser negativt. Senere får hun mensen. Hun antar da at den positive urintesten var falskt positiv.
Kommentar: En ikke-gravid kvinne har vanligvis 0-2,5 mIU/mL hCG i blodet (alt mellom 0-5 er normalt og regnes som negativt).
Det finnes to typer graviditetstester; kvalitative og kvantitative. Kvalitative måler OM det finnes noe hCG i urinen/blodet eller ikke, og kvantitative måler HVOR MYE hCG det er. Urintester er i all hovedsak kvalitative, og blodprøver som tas av hCG kan være kvalitative, men er som regel kvantitative.
Det viktigste å huske er at når det befruktede, festede egget skiller ut hCG, så kommer det i blodet først. Nyrene siler så blodet og skiller ut hCG'et i urinen, så det går en dag eller to før det "når" urinen. Det går samme "løype" når det synker; det "forsvinner" først bort fra blodet og sist fra urinen, siden nyrene på en måte "renser" blodet for hCG og sender det ut med urinen. Med andre ord, man har fremdeles litt hCG igjen i urinen selv om den har forsvunnet fra blodet.
Det er derfor fullt ut mulig for en urin-graviditetstest å slå positivt ut for så å bli etterfulgt av en negativ blodprøve, simpelthen fordi den bittelille mengden hCG egget rakk å skille ut var akkurat nok til å slå ut på en urintest og samtidig rekke å forsvinne fra blodstrømmen innen blodprøven blir tatt.
Løsning: Det er veldig frustrerende å få motstridende resultater fra urintester og blodprøver, men det er altså fullt mulig å få et "ja" fra urintester og et "nei" fra blodprøver. Teknisk sett er begge resultatene korrekte. På det tidspunktet urintesten ble positiv var det fremdeles hCG igjen i urinen, men på tidspunktet for blodprøven hadde hCG-nivået rukket å svinne ned til negativt resultat.
For behandlingshensyn er det også best å anse slike situasjoner som tidlige aborter snarere enn falskt positive resultater, slik at man raskere kommer i gang med evt diagnostisering og behandling av evt medisinske problemer.

Et evt embryo ved fire ukers svangerskap (rundt da du skal ha mens), er bare ca 0,5-1 mm stort, så du ville ikke sett det som en druestor klump på denne tiden. Du ville nok ikke sett det i det hele tatt, faktisk.
En spontanabort så tidlig som til vanlig ”menstid”, regnes knapt nok som en spontan abort. Det kalles i så fall en kjemisk graviditet. Dette innebærer at et befruktet egg så vidt begynner å produsere litt svangerskapshormoner, men noe går/er galt på et tidlig tidspunkt og utviklingen stopper opp på et såpass tidlig tidspunkt at kvinnen enda ikke har gått over den tiden hun venter mens. Dette skjer svært ofte, og trenger ingen videre oppfølging fra lege. Det sies at så mange som halvparten av alle befruktede egg går til grunne på et slikt tidlig tidspunkt. Kvinnen merker enten ingen ting, får evt litt kraftigere mens eller litt forsinket mens.

1 kommentar: